Audiotour in Leidschendam-Voorburg

Elke gemeente heeft bijzondere plekken, gebouwen of kunstwerken. We lopen er dagelijks langs, maar wat weten we er nou eigenlijk precies vanaf? Met een audiotour kan men simpel door een ‘QR-code te scannen’ alles te weten komen over de locatie, gebouw of betreffende kunstwerk. Zeker nu, tijdens corona zolang de maatregelen gelden, wandelen we veel. Leidschendam-Voorburg kent vele bekende historische figuren, gebouwen en heeft veel plekken met een verhaal. Een verhaal dat verteld moet worden. Wie weet dat Voorburg ooit een van de belangrijke Romeinse nederzettingen was in Noord-Europa? En waarom zijn daar nu nog zo weinig sporen van terug te vinden? Iets met Vikingen en met de grond gelijk maken. Of het verhaal achter Constantijn en Christiaan Huygens. Wat zij deden is voor velen al bekend In deze audiotour komt men niet alleen feiten te weten over het mooie gebouw van Hofwijck, de omliggende tuin, maar gaan we ook inhoudelijk in op ‘Wie waren deze heren Huygens nou eigenlijk echt?’.Prinses Marianne, Spinoza, Guillaume Groen van Prinsterer en hun aanhang worden uitgebreid behandeld in deze rondleiding. Maar ook bekende gebouwen en rijksmonumenten met een verhaal. Denk hierbij aan Molen de Vlieger, de Franse Kerk, de Oude kerk, Huize Sweansteijn, Sint Martinuskerk, Huis de Werve, Landhuis: ‘In de Wereld veel Gevaer’, buitenplaats Middenburg, Hofwijck. Maar ook de bruggen van Voorburg krijgen een eigen verhaal.De verhalen zullen historisch kloppen en worden samengesteld door historisch geleerde en expert Kees van Leer en worden geschreven door Stephan Evenblij. Ook zullen de verhalen vermakelijk worden aangevuld met verhalen over kleurrijke inwoners als Anna-Maria van der Lubbe (Poederdot-de Koningin van Voorburg).

 

Alle uiteenlopende verhalen zijn aan elkaar verbonden door de geografische gemene deler; de gemeente Leidschendam-Voorburg waar de luisteraar ook deel van uitmaakt. De luisteraar vormt de link naar het heden, waar de verhalen van toen opnieuw relevant worden. De audiotour Leidschendam-Voorburg toon de veelzijdige, tumultueuze, mooie, spannende en inspirerende geschiedenis van deze gemeente.

 

Deze verhalen en nog veel meer kunt u lezen in de boeken van Kees van der Leer, verkrijgbaar in de Voorburgse musea en sommige boekhandels. Ik wens u een prettige voorzetting van deze tour door Leidschendam-Voorburg.